Cei 3 pași către realizarea visurilor tale

Sondajele arată că puțini români își planifică viitorul din punct de vedere financiar. Mulți dintre noi își realizează obiectivele numai prin contractarea de credite. Criza ne-a reamintit că scopurile noastre pot fi atinse – și este ideal să fie atinse – și prin economisire.
Te-ai gândit vreodată cât de multe dintre visurile tale poți realiza dacă economisești cu regularitate o sumă moderată? Ai verificat ce diferență poate face o selecție atentă a diferitelor instrumente de investiție față de soluțiile standard de economisire?

  1. Primul pas: Setarea obiectivelor și a perioadei de timp în care îți dorești să le atingi. Gândul că îți vei realiza visurile te va menține motivat în zilele când economisirea nu îți va mai părea distractivă.
  2. Gestionează-ți cât mai eficient veniturile pentru a putea pune deoparte periodic o sumă de bani.
  3. Sumele de bani pe care ai reușit să le economisești merită să fie gestionate cu cea mai mare atenție și grijă. Trebuie să alegi soluția cea mai potrivită de economisire în funcție de nevoile tale, indiferent dacă abia acum începi să faci primii pași în lumea  financiară sau dacă ești deja un investitor cu ceva experiență.

Două dintre cele mai uzuale opțiuni de economisire sunt depozitele la termen și conturile de economii.

Depozitele la termen: Modalitate de economisire atractivă datorită dobânzilor ridicate specifice perioadelor de criză (când băncilor le lipsesc lichiditățile).
Sigure: nu prezintă riscul de a-ți diminua economiile (așa cum riști în cazul investițiilor în fonduri mutuale, de exemplu. Chiar și când este mic, riscul există!), iar dobânda oferită este mai mare decât rata inflației, deci nu vei pierde nici din puterea de cumpărare a banilor tăi. Au dobândă fixă sau variabilă.

Conturile de economii: Spre deosebire de depozite, îți lasă libertatea de a retrage sau depune numerar oricând, fără penalități. Dobânda care ți se plătește la conturile de economii este mai mică decât cea plătită la depozite. Ea se plătește fie lunar, fie la închiderea contului pentru zilele din luna în curs. Conturile de economii au dobândă variabilă.

Oricare dintre două cele opțiuni ai alege, ideea de bază este aceeași: economisește! Nu cheltui peste ceea ce îți poți permite și încearcă să pui deoparte măcar 10% din cât câștigi în fiecare lună.

Te vom ajuta să înțelegi noțiunile fundamentale ale economisirii și investirii, precum riscul, randamentul sau diversificarea, care te vor ajuta să îți formezi propriul stil legat de diferite metode de economisire și investire, astfel încât să poți lua deciziile cele mai potrivite pentru tine.

Contactează-ne pentru sfaturi practice și consiliere în domeniul planificării financiare. Și utilizează instrumentele pe care le punem la dispoziție pe acest site, care te vor ajuta sa planifici mai ușor!