Principii sănătoase de dresură a banilor tăi

1. Cheltuiește mai puțin decât produci!

Dacă de-abia ai primit o mărire de 100 de euro și tu deja ți-ai făcut planuri de 200 de euro, e exact ca și cum ai fi primit o penalizare!

2. Află pe ce dai banii!

Notează pe o foaie timp de o săptămână toate lucrurile pe care dai banii. Înmulțește cu patru, ca să obții o imagine a cheltuielilor lunare și nu uita să aduni întreținerea, lumina, telefonul și orice alte cheltuieli mai ai. Împarte-le în categorii: mașină, casă, distracție și mâncare, ca să vezi unde irosești majoritatea banilor și unde este loc de făcut economii.

3. Înainte de a merge la cumpărături, fă o listă!

Cumpără doar ce ai scris pe ea și încearcă să menționezi inclusiv cantitățile din fiecare produs care îți sunt necesare astfel încât să eviți excesele. În medie, aruncăm cam 20% din mâncarea pe care o cumpărăm, deci chiar și în această privință putem face economii importante.

4. Dacă tot suntem la liste, gândește în avans!

Scrie tot ceea ce trebuie să cumperi / plătești timp de șase luni de acum încolo. Poate fi vorba de revizia mașinii, de achitarea unui împrumut sau a studiilor. Acesta este planul tău de cheltuieli. Dacă le scrii ți se vor fixa în minte și nu vei mai fi tentat să irosești banii pentru o vacanță scumpă sau pe o haină pe care o s-o porți de două ori!

Odată ce ai enumerat toate cheltuielile importante, adună-le și împarte totul la șase. Aceasta este suma care va trebui să o pui deoparte lunar doar pentru aceste cheltuieli. În felul acesta știi exact cât din salariile tale viitoare trebuie pus deoparte din start și cât se poate împărți între cele patru-opt categorii de mai sus.

5. Unde se duc cei mai mulți bani?

Uită-te pe lista cu cheltuielile tale lunare. Unde irosești cei mai mulți bani? Dacă 80% din buget intră la categoria îmbrăcăminte, nu-ți va fi greu să vezi unde trebuie să o lași mai ușor.

Ca experiment, încearcă să trăiești în fiecare zi cu jumătate din suma pe care o cheltuiai în mod normal.

După o săptămână te vei obișnui să te uiți mai atent la prețuri, să cauți magazinele mai ieftine și produsele la promoție și vei economisi mai mult!

Iată ce mai poți face:

a. Nu cumpăra compulsiv!

De fiecare dată când avem nevoie de câte ceva, mergem la magazinul din fața blocului sau la hypermarket. Întreabă-te dacă ai într-adevăr nevoie de acel lucru. Zahăr brun pentru nu-știu-ce prăjitură, o cheie franceză pe care o folosești doar o dată, un tricou țipător bun de purtat în Hawaii – îți par necesare pe moment, dar chiar sunt?

b. Dacă poți, negociază!

Negociere înseamnă obținerea unui preț mai mic, a unei cantități mai mari la același preț, a unui termen de plată mai bun. La chirii, tranzacții imobiliare, la mașini sau la orice articol cumpărat din piață, negocierea e obligatorie!

c. Shopping programat

Gândește-te dacă există o perioadă de reduceri pentru lucrurile care îți trebuie. Poți aștepta până atunci? Sau dacă le găsești la preț redus azi, nu e mai bine să le iei, chiar dacă nu îți trebuie în exact aceeași zi?

Chiar și în perioadele când nu sunt reduceri oficiale, există site-uri sau reviste care oferă cupoane de la diferite magazine.

d. Fii agil ca un dresor, nu sedentar!

Nu te duce țintă la magazinul X când vrei să faci cumpărături. Intră în mai multe, compară prețurile, probează, chiar și dacă nu ai bani la tine. Cel puțin îți vei da seama care magazin vinde lucruri de calitate, care le vinde scump, care oferă servicii mai bune.

Chiar și lucrurile de zi cu zi, cumpărate de la un supermarket cu adaosuri mari te vor costa cu câteva zeci sau sute de lei mai mult la sfârșitul lunii.

Cu toții avem mărcile noastre preferate, magazinele unde ni se pare că găsim întotdeauna ce vrem, mall-urile sau hypermarket-urile cele mai tari! Dar în ceea ce privește shoppingul, să cauți cea mai bună ofertă este de preferat!